Pages

Wednesday, 28 December 2011

Jom Bina Masjid!!!

Bismillah.....




Siyes debaran semakin terasa,walaupun aku x buat pengumuman lagi sal date
akad nikah dan walimah tapi aku rasa kawan2 da ramai boleh teka kot yang hari
bahagia tu semakin dekat...(sape suro aku buat status jiwang2 kt fb,
da kantoi...haha)

Hari sabtu,24 Dis baru ni mak suro aku balik.

"Balik! Banyak perkara nak setel ni. Gatal sangat nak kawin kn?"

Adeh...word gatal 2 da memang sebati dengan aku sejak akhir2 ni
terutama bile ada dalam kalangan family dan sedara-mare.

Marah?? Buat apa nak marah,da memang aku ni gatal..haha

Mane x gatal,aku ni anak laki yang paling kecik tup2 kalau ikot
perancangan (insyaallah) yang ada sekarang ni aku akad nikah
lagi awal dari abang2 aku..hah!! x cukup gatal lagi..

Aisy..da melalut lak...act nak cite sal preparation yang da buat setakat ni.
Sebenarnya perancangan awal walimah akan diadakan pada jun 2012
tapi diawalkan lak atas sebab2 tertentu...(alhamdulillah..hoho)

Sampai je rumah petang sabtu da duduk semeja dgn mak dan kak ngah
bincang sal persiapan. Pening kot kepale aku dengar kak ngah 'brief',
banyak jugak mende nak kena buat rupenye.  Klau ikot aku senang je,
akad nikah terus  aku bawak masuk bini dalam bilik
pengantin...(haha...juz kidding..)

Sabtu malam ahad aku mulekan dengan kemas bilik pengantin..hoho
aku dapat bilik bawah dee lak bilik atas. Owh ye..untuk pengetahuan majlis
sambut menantu t akan buat sekali dgn dee,so akan ada dua pasangan la.
Mak cakap ni kali pertama  buat sambut menantu 2 org anak lelaki skaligus
kat kawasan 2..(bangge beb!!-p)

Ok...bilik aku memang bersepah giler!! Penat la nak kemas,habuk toksah cakap r
dengan buku2 lame lagi. Nasib baik sebelum aku balik abah da tolong kemaskan
jugak...time kasih abah!!! hehe

Kemas punye kemas laz2 hari ahad sebelum asar baru siap...siyes penat!!

Sekarang adalah mase untuk bersuka ria,pas solat asar dee dgn teh ajak g
kuantan,nak fight boling. Main punye main aku dapat no 2, kalah dengan
budak kecik...haha (ok..ni xde kaitan dgn persiapan kawin)

Isnin pagi,awal aku bangun ari ni. Nak kena ikot mak n k.ngah gi bandar,
nak beli tikar getah,cadar,kain,tempah baju n blalalalalalala~~~

Aku hanya menurut sebagai driver profesional...haha

Sebelah petang lepas zohor lori perabot lak sampai...aku tengok dari
jauh asal penuh je lori 2...

Peh...2 set katil rupenyer!!! satu aku punye satu dee punye...
SAAAAAAAAYAANG MAK ABAH!!!!!! hehe~~~

So petang 2 bilik yang aku da kemas dan kosongkan berisi dengan
set katil yang aku suke..hehe

Due malam berturut-turut aku tido atas katil besor..hoho

Pas solat asar ada kawan aku ajak g kenduri kawin abang kawan aku,
penat x penat g jgk la...kena jage hubungan sosial beb...-p

Malam 2 lak aku kuar makan2 dengan family tapi sebelum gi makan
ada satu perkara dulu yang buat aku lega..gi bank dulu..hehe

Pagi selasa aku dengan dee gi buat ujian saringan hiv,debar kot...ne la taw
kan result x macam yang kite nak..huhu

Punye la debar aku amik result 2 sekali dye tulis "SULIT" rupenyer
pegawai jabatan agama je boleh bace.....hahaha~~~~

Jap je ujian saringan hiv ni,pas cucuk 2 x sampai 10 minit pn da dapat result.

Semoga result ujian ni baik2 belaka... amin ya rabb~~~

Plan nak balik petang selasa tapi mak x bagi sebab da petang coz t
sampai malam lak.

Sebagai anak yang taat aku pun hanye menurut.....hehe...

Malam 2 aku tido awal sebab esok (hari ni) nak kena bangun n drive
balik gombak pagi2 bute....

Alhamdulillah...tepat kol 9.30pg aku sampai uia dan aku terus g kelas
manufacturing drawing kol 10 (ap tah lecturer buat kelas mse stdy week)

Fuh....setakat 2 je la sekarang ni aku da buat persiapan...

Eh2...lpe lak..ad la jugak aku curi mase untuk tulis borang kawin yang dee tolong
amik kt pejabat agama,x banyak pun mende kena tulis..sikit je.. Lagi susah
dari isi borang ptptn kot,baik kawin je lagi senang...haha

So..bagi kawan2 yang tanye2 sal bile aku nak kawin 2 sabar ye.. insyaallah bile
mase yang sesuai aku g taw ye?

Lagipun korang kan tgh nak final exam sekarang ni..korang fokus ye exam sebab
aku da kena fokus persiapan kawin n final sekarang...hehe..gurau je...

Mohon doa dari sume semoga segala berjalan dengan lancar seperti yang dirancang..-)

Friday, 18 November 2011

Nota Hati

Bismillah....

Dalam kesibukan sebagai seorang pelajar ni tibe-tibe aku terfikir tentang
satu perkataan iaitu OBJEKTIF.

Nak buat report kena ada objektif,buat paper work kena ada objektif.

"Mulakan sesuatu dengan niat"

Hadis pertama dalam hadis 40 yang seringkali aku ingatkan kepada peserta
program setiap kali aku handle program.

*************************************

"Acik nak masuk matrik n9 ke uia ni?"

Soalan dari mak dan abah yang x mampu aku jawab.

Aku hanya mampu mendiamkan diri dan alhamdulillah berkat dari istikharah
Allah telah gerakkan hati aku untuk memilih uia.

Satu pilihan yang sangat tepat aku rasakan.

*************************************

080942

Menjadi identiti diri aku sebagai pelajar di uia-pj.

Kali pertama menjejakkan kaki aku berazam ingin mengubah diri menjadi
seorang yang lain dari diri aku sebelum ini.

Kenapa aku pilih uia?

Kerana aku ingin mencari kemanisan iman di bumi uia yang sejak dulu terkenal dengan
fitrah islam yang mampu mentarbiyah iman dan jiwa manusia.

Alhamdulillah...allah pertemukan aku dengan cara hidup yang aku inginkan.

Terasa kemanisan berukhuwah dan membuat sesuatu fisabilillah dalam kehidupan.

SIBUK?? X DE MASE?? PENAT?? PENING??

Telah aku lalui segalanya tapi aku mampu terima dengan redha,hati yang terbuka
dan berlapang dada...

TARBIYAH BUKANLAH SEGALANYA NAMUN DENGAN TARBIYAH
SEGALANYA MAMPU DICAPAI

Indahnya bekerja kerana allah hanya yang merasai mampu menterjemahkannya.

Kini aku sudah setahun berada di uia gombak kerana meneruskan pengajianku
pada peringkat ijazah.

Namun sesuatu selalu bermain-main di fikiranku.

Dimana KAMA yang dahulu??

Jika diberi pilihan adakah aku ingin menjadi kama-uia pj atau kama-uia gombak
aku akan pilih untuk menjadi kama-uia pj.

KENAPA??

Kerana aku sendiri dapat merasakan bahawa aku merindui diri aku yang dulu.

Dulu...tiada dalam seminggu aku tidak menghadiri usrah..
Kini...susahnya nak dtg usrah,naqib msj pn da x reply..

Dulu...sentiasa diberi kekuatan untuk menghadiri kuliah agama...
Kini...kuliah?? hmm..sibuk la lagipun jauh sgt venue.

Dulu..join program yang mampu membentuk peribadi sbg khalifah(islamic)
Kini...kdg2 x mampu kekalkan ciri-ciri pemimpin islam.

Dulu...sgt sensitif dgn isu-isu semasa yang membabitkan kemaslahatan ummah
Kini...eh..esemen x siap lg,ad kuiz,exam...blablabla~~~


Berbeza kan??


AKU TAHU BAHAWA AKU TIDAK TAHU AKAN SESUATU PERKARA ITU

Tapi sampai bila harus aku terus dalam "KETIDAKTAHUAN" itu.

Adakah aku menanti malaikat maut datang mengambil nyawaku dahulu dan saat itu
baru aku merayu supaya tidak mencabut nyawaku supaya aku mampu menjadi khalifah
yang membawa syiar islam,menegakkan agama allah.

NAUZUBILLAH~~~~~

"TIDAK AKU CIPTAKAN MANUSIA DAN JIN ITU MELAINKAN UNTUK 
BERIBADAT KEPADAKU"

Beribadat tidak semestinya dengan berzikir 16 jam sehari di atas sejadah,solat 300 rakaat
sehari dan sebagainya.

Dalam konteks sebagai seorang pelajar.

1)membaca buku adalah ibadat
2)datang ke kelas adalah ibadat
3)buat esemen adalah ibadat
4)join program yang x bercanggah dgn ajaran islam adalah ibadat
5)bernikah juga adala ibadat...(ehem2...hik3)

Tidak susah sebenarnya untuk beribadat cuma yang paling utama adalah terletak pada
niat.

"salah satu dari tujuh golongan yang mendapat pelindungan di pdg masyar kelak adalah
mereka yang bertemu dan berpisah kerana allah"

X susah kan? Niat je kerana allah terus allah bagi ganjaran.

*******************************************

Ya Allah....

Jadikanlah kami pemuda dan pemudi yang sentiasa merinduiMu, merindui rasulMu,
merindui syurgaMu dan merindui keredhaanMu...

Masukkanlah kami dalam golongan hambaMu yang beriman..

Amin Ya Rabbal Alamin~~~~

Thursday, 17 November 2011

Diari Seorang Abg~~

Bismillah..


*********************************************

1993

Keadaan rumah kelihatan sedikit kelam kabut kerana suri hati mahmad khairai bin osman
baru sahaja melahirkan seorang bayi perempuan yang sangat comel.

Dikurniakan kulit yang cerah dan wajah yang comel membuatkan ramai yang memuji
anak ke-6 pasangan bahagia ini.

Namun...dalam kesibukan menyambut kelahiran cahaya mata baru itu mereka terlupa
bahawa sepasang mata sentiasa memerhati bayi comel tersebut dengan penuh minat.

Kini masa telah tiba..adik,putera bongsu pasangan itu mengatur langkah memasuki bilik
dimana bayi comel itu sedang nyenyak tidur selepas kenyang menghisap susu.

Tiada sesiapapun menyedari kehadiran putera bongsu itu di kamar adiknya,puteri bongsu.

Lembut diusap tangan dan kaki bayi itu dengan penuh kasih-sayang.

COMEL!!!!

Putera bongsu yang berusia 3 tahun itu masih tidak mengerti apa yang berada di hadapannya itu,
kenapa semua menyanyangi dan membelainya..bukankah dia yang sentiasa dibelai sebelum ini??

Tangan kecil putera itu mencapai bedak johnson baby di sebelahnya.

Dia teringat semasa kak long meletakkan bedak di mukanya selepas dimandikan,kak long
kelihatan begitu semangat melakukannya lalu terlintas di fikirannya untuk membuat
perkara yang sama.

Bedak dibuka lalu dicurahkan sebanyak mungkin ke muka bayi comel itu,tidak terganggu
bayi yang telah kekenyangan dengan bedak yang telah penuh menyelaputi muka.

Kak Long!!! Kak Ngah!!! Mane adik??
x taw....tanye kak long...
ap lak...tanye kak ngah...

Mereka saling tuduh menuduh.

Ya Allah!!! Anak aku...

Jerit ibu kepada bayi comel itu.

Dengan wajah ceria putera bongsu tersenyum memandang wajah ibunya yang sangat terkejut.
Wajah bayi yang kemerahan itu telah dipenuhi dengan bedak.

Adik...kenapa buat baby camni? Sian baby ni taw..

Pujuk ibunya sambil meniup bedak yang menyaluti muka bayi tersebut.

Adik kena tolong mak jage baby taw? ni adik bongsu adik...

Nak marah x boleh sebab kecil lagi,hanya ayat memujuk yang dilontarkan oleh ibunya.

Sekarang barulah dia sedar bahawa bayi dihadapannya itu adalah adik bongsu dan itu bermakna
putera bongsu itu bukan lagi ANAK BONGSU..takhta telah dirampas!!!


*********************************************

1996

Mak teman la acik g tadika ye? acik takut.

Pujuk adik yang kini telah dinaikkan pangkat sebagai adik.

Mak x boleh,kan dik nor ada kat rumah,mak nak jaga adik. Acik pergi sendiri ye?
Mak suro anak jiran teman,pergi same2..

Ayat disusun rapi oleh mak supaya acik pergi ke tadika tanpanya.

"Ye la...acik pergi sendiri je...Assalamulaikum."

Acik berlalu menuju ke tadika dengan rasa kecewa.

"Asyik-asyik adik,sibuk je lahir!!!"

Ngomel kanak-kanak tadika berusia 6 tahun itu.

*********************************************

1998

"Mak!!!! Teh dengan acik nak keluar!! Diorang nak g mancing."

Jeritan dik nor membangunkan mak dari tidur tengah hari tapi telah terlambat
kerana teh dan acik terlebih dahulu memecut basikal menuju ke tasik.

"Berani pergi mancing lagi!!"

Gertak abah

"Tak!!"

Serentak teh dan acik menjawab.

Kejadian siang tadi telah dilaporkan kepada abah oleh mak dan dik nor lalu teh dan acik
menerima habuan,TALI PINGGANG....


 ********************************************

2000

"Mak...nape nak pindah? x bez la...suka tinggal kat rompin ni"

Acik meluahkan rasa tidak puas hati apabila mereka terpaksa berpindah ke pekan.

Bukan tidak suka tapi terasa sayang untuk meninggalkan tempat yang telah di diami
sejak kecil lagi.

Acik dan dik nor dibesarkan sejak kecil lagi di rompin lalu mereka bersepakat untuk
memujuk mak dan abah supaya tidak berpindah.

Tetapi apalah daya seorang anak berusia 10 dan 7 tahun,mereka terpaksa akur.

Dik nor memulakan sesi persekolahan darjah satu di sekolah baru manakala acik
serta teh menyambung persekolahn darjah 4 dan 6 di sekolah yang sama.

Teh dan acik diberi tanggungjawab untuk menjaga adik nor semasa sesi persekolahan.

Seringkali teh dan acik bergilir-gilir melewati kelas adik nor untuk memastikan adik
bongsu mereka berada dalam keadaan selesa di sekolah baru..

KASIH ABANG KEPADA ADIK...-)


********************************************

2002



Tinggal kurang dari sebulan lagi acik akan menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)
oleh itu guru sibuk membuat kelas tambahan kepada pelajar bagi memastikan mereka mampu
menjawab dengan baik pada hari peperiksaan.

Masa persekolahan bagi pelajar tahun 6 disambung pada sebelah petang.

Mereka tidak dibenarkan pulang dan perlu membayar yuran makan kepada sekolah untuk
menyediakan makanan tengah hari.

Acik tahu bahawa abah dan mak tidak mampu dan kerana itu setiap kali kelas tambahan diadakan
acik akan makan bekal yang di bawa dari rumah.

Setiap kali habis sesi persekolahan dik nor akan pulang ke rumah dan datang semula dengan
membawa bekal makan buat acik.

Pernah berlaku,dik nor demam dan x de sape yang hantarkan makanan.

Akhirnya acik masuk ke kelas dalam keadaan lapar kerana hanya mampu melihat kawan-kawan
lain menikmati makanan tengah hari mereka.

Pengorbanan adik bongsu nya itu akan di ingati sehingga akhir hayat kerana dengan berbekalkan
result UPSR acik berjaya memasuki SBPI Pekan.

  
********************************************

2008

Kini acik sudah berusia 18 tahun dan sedang menanti keputusan SPM keluar bagi melanjutkan
pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Dik nor pula telah membesar menjadi gadis yang cantik,berusia 15 tahun dan sedang berusaha
mengenal erti hidup.

Dalam usaha mengenal diri berlaku sesuatu yang mungkin memberi pengajaran buat dirinya.

"Redha Allah terletak pada redha ibu dan ayah"

Mungkin dik nor terlupa bait kata-kata itu dan menyebabkannya bercakap kasar kepada mak
dalam satu salah faham antara mereka.

Acik yang ketika itu sedang menonoton tv tidak mampu lagi menahan sabar,lalu satu tamparan
hinggap ke pipi dik nor.

"Ko taw dengan sape ko cakap 2??!! Ko jangan nak kurang ajar...mak 2 kan..ko nak masuk
neraka ke??!!"

Acik menahan kemarahan...

Tamparan seorang abang kepada adik atas rasa CINTA....

Acik hanya mahu adik nya membesar menjadi seorang gadis yang solehah,menghormati mak abah
dan taat kepada agama allah.

         
*********************************************

2009

Acik menjalani hidup sebagai pelajar universiti islam antarabangsa (UIA) dan mengambil
jurusan kejuruteraan.

Kehidupan pelajar di UIA lebih terjaga dalam fitrah islam membuatkan dia sentiasa
mahukan yang terbaik buat adik kesayangannya.

Ingin sekali dia melihat dik nor menjadi wanita solehah yang menjaga batas pergaulan dan
aurat sperti kebanyakan sister di uia.

Bila ada duit lebih acik akan membelikan dik nor baju serta pakaian yang sesuai sebagai
seorang muslimah sejati.

Tazkirah serta teguran semakin kerap diberi kerana dik nor semakin membesar menjadi
seorang gadis yang diketahui terlalu banyak cabaran dan godaan pada masa kini.

Pergaulan dibataskan dalam usaha membentuk peribadi mulia.

Bukan ingin menyekat kebebasan adik nya tapi semua kerana sayang.

Dik nor adalah AMANAH buat acik,rasa sayang mengatasi segalanya,mengatasi
kepentingan dirinya sendiri.

Alhamdulillah...dik nor membesar menjadi seorang gadis yang menjaga batasan dan
sentiasa menutup aurat..

        
*********************************************

2011

Alhamdulillah....Alhamdulillah...Alhandulillah....

Hanya itu lafaz yang mampu diucapkan saat menerima berita dik nor berjaya melanjutkan
pelajaran ke universiti.

Adik yang selama ini dicintai dan disayangi kini semakin membesar.

Alhamdulillah...dik nor memilih universiti yang berdekatan dengan UIA maka mak dan abah
mengamanahkan kepada acik untuk menjaga anak bongsu kesayangan mereka itu.

Acik menerima amanah tersebut dengan hati yang terbuka kerana dik nor juga merupakan
amanah dari allah buatnya.

Rasa sayang kepada dik nor semakin menebal.

"Mak..abah..jangan risau ye,cik akan jaga dik nor elok2..ada masa cik akan bawak dik nor
datang uia untuk join program2 agama"

Janji acik kepada kedua ibu bapanya.


*********************************************


FATIMAH NOOR BINTI MAHMAD KHAIRAI merupakan puteri bongsu bagi pasangan
bahagia MAHMAD KHAIRAI BIN OSMAN dan ZAITON BINTI SALLEH. Anak ke-6,
mempunyai 3 orang abang dan 2 orang akak yang sentiasa menjaga dan menyayanginya
sepenuh hati. Setiap perbuatannya di jaga oleh abang2 serta akak2 atas dasar cinta dan sayang
kepadanya. Kini dia telah membesar dan akan menjadi salah seorang pelajar di UITM.
Berat hati untuk melepaskan dia pergi namun atas kepercayaan kepadanya keizinan diberikan
akhirnya. Acik iaitu KAMARULZAMAN BIN MAHMAD KHAIRAI anak ke-5 dari
pasangan ke-5 itu diberi kepercayaan untuk menjaga adik bongsunya itu...


**********************************************

Wahai adikku,

Saat kau dilahirkan ke dunia yang fana ini aku tahu kau adalah AMANAH ku.

Tidak mungkin aku menjejak syurga allah tanpa membawamu bersamaku.

Dengarlah luahan hatiku ini.

Aku mahu kau menjadi seorang muslimah solehah.

Seorang gadis yang sentiasa  mendahulukan allah dan rasulNya

Al-Quran dan Sunnah sebagai panduan hidup.

Berhati-hatilah dengan godaan hamba allah yang bernama LELAKI.

Tidak ramai yang ingin menjagamu kerana lebih ramai yang ingin merosakkanmu.

Cukuplah aku disini sebagai penjagamu.

Janganlah kau gusar mengenai jodohmu kerana jika kau sudah bersedia maka khabarkanlah
kepadaku nescaya akanku carikan seorang yang SOLEH buatmu.

TAPI.....ingat adikku kau perlu menjadi SOLEHAH untuk memperolehi seorang yang soleh.

Bukankah Allah telah menjanjikan wanita yang baik itu untuk lelaki yang baik?? -)

Tuntutlah ilmu adikku,aku akan sentiasa ada disampingmu.......

Monday, 14 November 2011

SOAL HATI REMAJA - PATUTKAH BERKAHWIN AWAL?



Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)

Kahwin awal bukan satu masalah. Mari lihat persoalan-persoalan yang selalu menerjah di kepala anak-anak muda yang fitrahnya terhalang atas sebab-sebab tertentu.

1. Kahwin waktu masih belajar, adakah tidak mengganggu pelajaran?

Siapa cakap kahwin waktu sedang belajar mengganggu? Salah tanggapan tu. Sepatutnya, kahwin awal lebih memberi kita semangat yang membara. Yelah, sudah ada pasangan yang halal dan akan sentiasa menyokong kita, mesti la lagi bersemangat mau belajar kan? Lagi satu, orang yang sudah kahwin ni akan berasa lebih bertanggungjawab dari sebelum kahwin. Sebab mereka tahu bahawa mereka punya pasangan untuk dijaga, jadi mereka pun akan berusaha untuk buat yang terbaik bagi pasangan mereka. Apa-apa pun, tengok ibu bapa kita saja sebagai contoh. Sudah kahwin, tapi adakah mengganggu kerja mereka? Tidak kan?

2. Saya masih belajar, macam mana mahu bagi nafkah pada isteri kalau belum ada kerja?

Saya tahu ramai antara kita yang masih belajar, dan ramai yang meminjam dapat elaun biasiswa. Saya beranggapan pasangan yang ingin dikahwini jugak masih study Jadi ia bermakna dua-dua masih dapat hidup dengan wang yang asas tu. Jadi, sementara masih belum ada kerja, suami berilah nafkah yang termampu kepada isteri. Mungkin $25 atau $50 sebulan? Bergantung kepada berapa banyak isteri gunakan untuk makan. Lagipun, isteri jugak ada wang, jadi tak perlu rasa ada masalah di situ. Yang penting dua-dua masih dapat hidup. Lain la kalau isteri demand kereta, rumah, rantai emas, baju berlambak-lambak, dan macam-macam lagi. Jadi, sepatutnya tiada masalah dalam bab nafkah. Cuba kita tengok orang Arab zaman Nabi dulu. Adakah kebanyakan daripada mereka orang berharta? Tidak. Mereka cuma mampu memberi isteri makan makanan setakat yang mereka mampu beri. Itu pun sudah mencukupi untuk dijadikan nafkah. Nabi tak larang pun orang miskin berkahwin. Jangan jadikan kekurangan wang sebagai penghalang perkahwinan. Itu namanya menyalahkan takdir Allah. Berdosa.

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)

3. Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?

Apa perkara asas dalam kahwin? Ya, akad nikah dan walimatul urus. Merisik dan bertunang tu bukan wajib pun. Jadi, potong kos seperti bagi hantaran waktu merisik dan bertunang, sudah jimat wang. Waktu akad nikah pun, jemputlah keluarga terdekat dengan kawan-kawan saja yang dapat datang. Berdosa bila tidak menghadiri jemputan walimatul urus. Jadi, jimat sikit kos kenduri. Buang wang saja sewa pelamin, sewa baju pengantin, sewa jurukamera dengan mak andam semua tu kerana ia termasuk dalam hal-hal yang sia-sia. Mas kahwin pun tidak perlu tinggi-tinggi kerana sebaik-baik magar adalah yang paling rendah. Mudah saja majlis perkahwinan dalam agama Islam. Tidak sampai puluh ribu pun.

Sabda Rasulullah s.a.w: Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya. (H.R. Thabrani)

4. Tidak terlalu awalkah untuk saya berkahwin?

Kalau rasa dengan kahwin boleh buat semangat untuk belajar semakin meningkat, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh buat diri semakin bersemangat dalam agama, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh elak daripada fitnah dan maksiat, kahwin la. Itu maksudnya, kahwin memang perlu di usia muda. Benda yang baik, jangan dilambatkan. Takut kelak bertukar menjadi benda yang tidak baik. Cuba bayangkan anda ada pasangan yang disukai. Kan bagus kita cepatkan benda yang baik dengan berkahwin terus. Tapi kalau kita melambatkan perkahwinan yang bagus itu, mungkin kita akan terjerumus ke lembaah maksiat. Kenapa kita boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Tanya diri, jagalah iman.

Sabda Rasulullah s.a.w: Apabila datang kepadamu seorang laki-laki untuk meminang, yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi. (H.R. Tirmidzi dan Ahmad)

5. Bersediakah saya untuk kahwin awal?

Ini soalan paling bagus ditanya kepada diri sendiri. Tanya dulu soalan asas ni. Sudahkah saya solat penuh 5 kali sehari semalam? Bertanggungjawab sudahkah saya? Adakah saya panas baran atau penyabar? Adakah saya seorang yang bercakap menggunakan akal atau bertindak menggunakan akal di lutut? Pendek kata, ada banyak soalan spesifik yang boleh ditanya kepada diri sendiri. Walau apa pun jawapan dia, ini nasihat saya. Sentiasalah perbaiki diri dan mantapkan diri. Orang yang sudah berkahwin dan sedang belajar solat lebih baik berbanding orang yang sudah kahwin dan pandai solat tapi tidak amalkannya lepas kahwin. Orang yang bersedia mengubah dirinya adalah yang paling bersedia sebenarnya.

6. Macam mana dengan restu ibu bapa?

Ya, ini la benda paling susah bila mahu kahwin awal. Faktor penghalang paling utama. Kalau kita dapat menjelaskan dengan baik kepada ibu bapa dan mereka faham, insyaAllah tiada masalah untuk berkahwin awal. Tapi kalau ibu bapa kita susah mahu terima sebab fikiran mereka masih terikat dengan fikiran tipikal masyarakat Melayu sekarang ni yang lebih terpengaruh kepada adat dan cerekarama di tv semata-mata, serta pemikiran risau akan tak cukup wang nak sara anak dara orang, sudah tentu mereka tidak akan terima setiap hujah yang diberikan seperti di atas. Apa-apa pun, saya doakan yang terbaik untuk mereka yang mahu kahwin awal supaya cepat bertemu jodoh. Ingat, bila seseorang itu berkahwin kerana ingin mengikut sunnah Rasulullah, maka terbukalah segala pintu rezeki untuknya. Lihat, betapa banyaknya kelebihan kahwin awal. Fikiran kita yang sempit saja membuatkan kahwin ni nampak terlalu susah sangat.

Umar bin al-Khattab r.a telah berkata: Kahwinlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka. (Disebut oleh Ibnu Jauzi dalam Ahkam An-Nisa)

Nasihat saya untuk golongan-golongan yang sedang hangat bercinta tu, sebaiknya kahwinlah awal. Lebih banyak kelebihan kahwin awal berbanding kahwin lambat. Tapi semua itu pilihan masing-masing juga. Mudah-mudahan setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik dan dirahmati Allah. InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda: Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. (H.R. Bukhari dan Muslim)

Monday, 31 October 2011

Nak Kawin??~~

Bismillah....








Apa kak long cakap??
-Dalam 3 orang adik laki aku ni,acik ni la yang akan kawin paling awal..paling kecik
  dan paling gatal.

Apa kak ngah cakap??
-Awak biar betul acik,kan belajar lagi. Tunggu la habis dulu.


Hmm...ni la kata-kata 2 orang akak kesayangan aku,2 orang akak yang sgt memahami aku.

Nama kak long- Norfadzlia binti Mahmad Khairai
Nama kak ngah-Norkhaziela binti Mahmad Khairai

Sweet kan nama diorang? dekat nak same je...hihi

Masa aku kecik-kecik dulu 2 orang ni la yang bersusah payah tolong mak untuk jage aku.

Mak ad 6 orang anak dan aku yang ke-5 dan seingat aku mak memang banyak habis

masa layan adik aku,anak bongsu la ktekn...pompuan lak 2,banyak la ragam..hehe

Kak long selalu mandikan aku dan pakaikan aku  baju yang cantik
(rambut belah tepi,bedak penuh kat muka,baju masuk dalam..skema!)

Kak ngah lak suke buat aku marah,asyik nak sakat aku je.
(Pernah sekali 2,aku tengah demam pastu dia g pasang radio kuat2. Aku off dia on
  semula...pnye la aku sakit hati,laz2 aku nangis..mase ni umo aku 7 taon)

Fuh...kalau nak ingat semula kenangan memang banyak sangat,letih nak tulis.

Tapi kat sini aku nak kongsikan sesuatu yang berkaitan dengan keinginan aku untuk
berkahwin dan apa kaitan diorang ni.

PART 1~~~ kak ngah..

Tengah aku on9 kat cafe tibe-tibe aku tengok kak ngah on9 fb.

Aku pun tegur la kak ngah,tanye khabar dan borak-borak.

Masuk kepada perbincangan serius......................

"Kak ngah,kite nak kawin.."
"HAH!!!"
"yup..kite siyes ni..awak orang first kita g taw"
"Calon da ade ke? ade ke orang nak kat awak? haha"

(hampeh punye kak ngah,orang siyes ni..haha)

"Da ade la,cik da bincang dengan dia dan kitorang sme2 setuju"
"Sape dia 2?"
"Blaja kat uia jugak tapi kos lain"
"Hmm..nanti kita bincang semula"

Perbincangan itu adalah sebagai mukaddimah aku melafazkan keinginan aku untuk bernikah.

Alhamdulillah...aku bersyukur kerana mendapat respon positif dari kak ngah dan dengan
semangat itu aku kuatkan azam untuk melangkah lebih jauh.

*******************************************************************************

Act tadi nak tulis lagi panjang tapi tiba-tiba idea hilang..adeh!!!

Sunday, 16 October 2011

Sharing Moment~~

Bismillah....


Minggu ni banyak betul masa dihabiskan tanpa study..ish3

Aku xde join apa2 program pun minggu ni dengan niat nak study
dan rehatkan minda.

Tapi cuma satu objektif tercapai iaitu MEREHATKAN MINDA...hehe

Nak buat caner kan,bukan x nak study tapi x terstudy,xpe...niat da ad...hik3

Hmm...kali ni terlintas di fikiran untuk satu sesi yang paling aku minati jika aku
join mane-mane program...SHARING MOMENT...

Mase ni la selalu kita akan kenal kawan kita caner dan taw apa yang ada dalam
benak fikiran mereka,masa untuk nangis dan etc.

Alhamdulillah...3 bulan 2 minggu yang lalu Allah telah kurniakan aku seorang tunang.

Seorang insan yang telah aku lafazkan kata janji pada mak dan abah untuk
aku jaga dan kasihi sepenuh hati aku,tanpa berbelah bahagi.

Mak Abah serta adik beradik yang lain menerima dengan hati yang terbuka
niat aku untuk berkahwin muda...-)

Tapi mak telah meletakkan satu syarat~~~~~~~
ACIK NAK KAWIN BOLEH TAPI KENA BERTUNANG DULU..

Macam mana mak berlapang dada untuk terima niat aku untuk berkahwin.
macam 2 jugak la aku berlapang dada untuk terima permintaan mak.

Allah permudahkanlah urusan aku,setelah tamat final Calculus 2 beberapa hari
selepas itu aku telah dipertunangkan dengan gadis pilihan aku...

ALHAMDULILLAH~~~~

                                                       X blh letak pic sebenar dye,t dye marah...hehe

 
Maka selepas itu aku telah menjalani hidup sebagai tunangan seorang gadis
bernama NURUL 'ATIKAH BINTI ASMUNI.

Gadis yang telah mencuri hati aku sejak sekian lama dan setelah 8 tahun
terpisah Allah telah pertemukan kami semula di taman ilmu dan budi..-)

Selepas pertunangan,selama 2 bulan cuti aku telah menjalani hidup sebagai
mahasiswa yang bekerja full time.

isnin-khamis~~keje car wash.
jumaat-ahad~~jual ayam.

Penat??? Hanya tuhan yang tahu...memang sangat penat sebab tiap2 hari perlu
bekerja. Aku nak kumpul duit sebab nak kawin

Terbeban??? Tanggungjawab bukanlah bebanan tapi satu amanah,setiap
lelaki akan merasai tanggungjawab(berkahwin) satu hari nanti.

Walaupun x dinafikan kepenatan itu adalah bebanan tapi aku gembira dengan
ap yang aku buat dan usahakan,aku hanya ingin melengkapkan sebahagian
dari iman secepat yang mungkin.

"Kama...x rasa awal sangat ke??"
"Awal?? Maksud cikgu??"
"Ye la...nak kawin ni..x blh nak sabar sikit ke?"
"Sabar yang macam mana cikgu maksudkan tu?"
"Tunggu la 2-3 tahun lagi,pas grad ke..."

Aku hanya mampu tersenyum dengan soalan dan cadangan seorang guru
berpangkat pengetua di salah sebuah sekolah.

Dalam senyum aku hanya menyenaraikan beberapa soalan buat guru tersebut
dalam hati sendiri kerana guru tersebut telah berlalu begitu sahaja selepas bertanya
( x puas ati ap tah dgn aku..-p)

~~perlukah aku bersabar untuk melengkapkan sebahagian dari iman??

~~sabarkah aku untuk mencapai keredhaan Allah melalui sunnah baginda??

~~adakah aku termasuk dalam golongan yang sabar apabila melambatkan
     sunnah baginda??

~~mampukah aku bersabar dengan godaan dan dugaan dunia sekarang??

“Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya.”
(HR. Thabrani dari Abu Umamah)


p/s kepada guru : taw kn anak cikgu sedang hangat bercinta dengan seorang
                           perempuan dan kelihatan spt suami isteri hubungan mereka,
                           adakah mereka terlalu awal untuk dikahwinkan dan atas sebab
                           itu mereka terus cikgu biarkan dalam kemaksiatan?
                           nauzubillah~~~~~~

Aku taw Allah sedang menguji aku dan aku redha,bersedia menerima segala ujian
yang datang dariNya..

Akhirnya aku pulang ke taman ilmu dan budi kerana cuti telah pun habis....

"Kama,tahniah!!!"
"Siot ko kama,dalam diam ea tunang..haha"
"Weyh..tunang orang ni..berseri je muka.."
"Alhamdulillah...sikit lagi nak smapai ke tahap membina masjid"

Dan yang paling aku x blh bla skali ayat ni...

"OpS kama!!! ko x boleh da join kitorang,ni geng orang BUJANG!!"

Haha..korang memang jahat!!! ske r kenakan aku camtu...

Tapi....satu ketenangan yang luar biasa aku rasai semasa berada di UIA..

FITRAH ISLAM!!!!

kenapa ia tidak tersebar di setiap sudut bumi??

kenapa  disini aku merasainya??

Sahabat disekeliling memahami mengapa perlu berkahwin,tidak perlu
dejelaskan dengan detail kenapa aku membuat keputusan ini.

Mereka seolah-olah diri aku,ucapan tahniah beserta doa-doa mengiringi
aku sehingga kini..tiada persoalan..mengapa?kenapa?

Tidak kurang juga ada sahabat mintak tips untuk mohon izin dari ibu dan
ayah bagi mendirikan masjid.

Bagi pasangan yang sebelum ini kelihatan sentiasa bersama,ada dikalangan
mereka meminta pandangan aku bagi memberi nasihat bagaimana untuk
menghalalkan hubungan mereka.

Mereka bukan tidak mahu redha allah dan halal dalam hubungan  tapi
MEREKA TIDAK TAHU BAGAIMANA!!

Aku tidaklah seorang yang mengetahui kerana masih belum berkahwin,
sebaiknya yang memberi nasihat tentang hal ini seorang yang telah
berkahwin tapi aku kongsikan setakat apa yang aku dah lalui bersama
mereka.

Semoga bermanfaat buat mereka~~~~

Friday, 14 October 2011

Kenapa Menulis???

Bismillah....



Soalan yang tiba-tiba aku tanye pada diri aku sekarang...

Kenapa ya  aku nak menulis?

Klau nak tengok kos n subjek yang aku amik xde kaitan pun dengan
bidang penulisan ni...

Keje aku pegang calculator n jawab soalan kira-kira je slame ni..
(alamak..batery calculator da habis,lpe nak beli!!! huk3)

Kenapa ya??

Jawapannya....ada pada aku sendiri la kan? X kan nak tanye along lak..hehe

Alhamdulillah..aku bersyukur kerana Allah kurniakan aku minat untuk menulis.

Walaupun banyak lagi yang aku x taw tapi aku akan terus menulis,
mana taw aku mampu jadi lebih baik satu hari nanti.

Haha..da habis idea....bye2!!! -)

Friday, 7 October 2011

Tutor...Ooo...Tutor...

Bismillah.....


30 SEPT 2011,6.46PM


TUT...TUT...(bunyi msj msk dlm inbox hp ak)

"Ada kuiz tadi,nape ko x dtg?"

Hafiz zainal,classmate cal 3 aku.

"Hah..kuiz!! ad kuiz?? rmai x dtg?"

msj dibalas dengan rasa terkejut.

"Rmai jugak la,cam sikit je yg x dtg"

tenang hafiz membalas soalan bertubi-tubi aku.

*********************************************************

'Yang berlalu biarkan berlalu,yang mendatang hadapi dengan cemerlang'

Sem ni aku bertekad untuk belajar betul-betul,aku x nak ponteng kelas

senang-senang je dan bile aku t'miss 1 kuiz rasa terkesan giler dalam hati.

Minggu ni 7 okt 2011 akan ada kuiz ke-2 dalam kelas tutor,aku x kan miss

kali ni!!! haha...(dengan yakin aku berkata)

Dugaan minggu ni adalah,aku rindu giler kat rumah.

Aku nak balik,jumpe mak abah,adik beradik dan anak-anak

sedare yang amat aku rindui....TAPI...................

niat dibatalkan sebab aku nak amik kuiz ptg jumaat....X NAK BALIK!!!

Petang ni aku sangat bersemangat nak amik kuiz,study x yah cakap r...

Yang xde dlm sylabus pun aku study,rajin x?? hoho..

Dipendekkan cite sampai la aku dalam kelas tutor yang diajar

oleh brader dari nigeria (x silap aku r,tengok dari warne kulit dye..-p)

15 minit berlalu..............................~~~~~

OUR QUIZ IS CANCEL~~~~

Sambil tersenyum aku keluar dari kelas...

Apa dalam otak aku mase ni?

Let me list it...~~~

1) muka mak dan abah yang tersenyum menyambut kepulangan aku semalam

2)muka aku yang kepenatan melayan kerenah anak2 sedara aku yang nakal
    dan sentiasa menghiburkan aku.

3)nasi lemak ayam,aku boleh makan puas2 masakan mak aku.

4)bergurau dengan adik beradik lain sambil bergelak ketawa

5)satu perasaan yang bahagia kerana dapat lari dari hiruk-pikuk kehidupan
   seorang mahasiswa dengan m'habiskan masa bersama family.

REALITI!!!!!!!

1)salahudin al-ayubi blok E 3.1,bilik yang hanya akan aku sorang je ada
   bila weekend coz sume roomate aku org KL dan blh balik bile2 mase je.

2)muke aku yang bosan dengan kehidupan yang sama,tiada kelainan,
   buku...pen...kertas....moto...kete...huhu

3)masakan cafe yang kdg2 x ubah seperti masakan dewan makan sekolah..-(

4)gelak sorang2 ble tgk movie kat laptop (gelak pakse)

5) I  AM IIUM STUDENT...-)

Ya Allah...kuatkan diri aku menanggung rindu pada family tersayang...

note- manje ke aku??? memang pun...t da kawin manje dengan zaujah lak..-)

Wednesday, 5 October 2011

M C letter~~~

Bismillah...

Semalam...atas desakan insan yang disayangi aku melangkah kaki
ke klinik uia...

Aku ni bukan rajin sangat nak g klinik ni,aku takut darah (macam la
ad darah pun) n segan jumpe doktor..huhu

Tapi disebabkan aku da lame sangat batuk ni so aku g jugak.

PENAT TUNGGU TURN,SEJAM!!!! huhu~~

*********************************************************************************

""Awak ada jangkitan kuman dalam tekak sebab 2 batuk awak x baik2."
kata doktor dengan bersemangat

"Kuman apa lak nak b'tenggek dalam tekak aku ni"
Aku sekadar mampu bermonolog sendiri.

Punye la banyak jenis ubat doktor bagi kat aku semalam,da macam sakit teruk aku tengok.

Pastu boleh lak doktor bagi aku MC,pdhal aku x mintak pun..haha

Tapi dengan semangat waja dan berkobar-kobar aku x guna pun MC tu
coz aku g sume kelas ari ni..hoho...rajin x?

Aku bukan x nak rehatkan badan tapi aku da janji nak belajar betul2.

Memandangkan aku da ada tanggungjawab yang sangat2 besar sekarang,
aku perlu lebih matang....

Ngantuk la plak..nak g tido kat masjid la plak pastu terus g kelas UNGS..

SELAMAT PETANG!!1 -)

Saturday, 1 October 2011

Malu~~~


Bismillah....


Waaa...x taw nak cakap caner..malu siot!!!!!!!!!!!! huhuhu....

1 OCT 2011...

Hari ini aku bangun pagi dengan penuh semangat...kenapa? sebab hari ni aku
ad program dan aku dapat jumpa dengan penulis novel ketika cinta bertasbih.

Sebenarnya novel ni banyak bagi aku motivasi,aku suka sangat novel ni sebab
watak utama (azzam) digambarkan sebagai seorang lelaki yang b't/jawab
dan penyayang pad ibu dan adik-adik dye.

So memang aku sangat teruja ari ni untuk berjumpa dengan dye.

Selepas solat zohor aku cepat2 gerak ke MOOT COURT AIKOL,disebabkan
aku ni budak kos engin sah2 la aku sesat dalam aikol ni.

Setelah bersusah payah mencari alhamdulillah berjumpa jugak aku dengan venue
yang dicari-cari.

Beberapa persoalan bermain diminda aku mase sampai kat situ..
"Eh..nape kosong je ni??

"Sume orang da masuk dalam kot"
Aku bermonolog sendiri untuk sedapkan hati.

Sampai je kat pintu aku cube la bukak.
"Ha..nape berkunci lak?"

"Ada pintu lain kot"
Monolog kali ke-2 untuk sedapkan hati.

Aku pun dengan bersemangat cari pintu masuk yang lain tapi langsung
x jumpa pun pintu masuk..

Tiba-tiba.............

"Woi kama!!!! ko buat ap 2?"
"Owh..ko amzar,ni ha aku nak g program serumpun."
Dalam masa yang sama aku hulurkan tiket 2 kat dye,nak bagi dye tengok.
"kama...o..kama.."
kata amzar dengan riak muka yang x ley bla.
"asal amzar?ad masalah apa2 ke?"
Aku semakin cuak..
"kama...ko tengok betul2 tarikh ni,ari ni 1 oct dalam tiket ni 8 oct.."
penuh semangat amzar memberi penjelasan.
"Laa.ye ke..ok2 silap lak...tq bro!!"
Aku cuba buat tenang tapi dalam hati ni ha hanya tuhan yang tahu caner
ak malu...argh!!!!!!!!!!!!!! malu siot!!!!!!!!!!!!!!!

Selepas amzar berlalu aku pun duduk la termenung di depan moot court.

Alhamdulillah terdetik hati aku nak bawak laptop dan disebabkan itu la aku
dapat buat post ni....

Sekian...

Friday, 16 September 2011

In A Relationship~~~

Bismillah...


Terdetik hati untuk berkongsi sesuatu disini dan mungkin akan ada yang
terasa hati tapi seperti kata pepatah arab "berkatalah benar walaupun
ia pahit"..spe setuju? hehe

Aku bukanlah baik sangat tapi sekadar untuk meluahkan apa yang terbuku
di hati,ye la..da nama pun ni blog aku suke ati la aku nak tulis apa..hoho

Cite nye bermula camni,dari aku sekolah lagi aku tengok budaya couple
ni cam da jadi trend je smpai sape yang xde pkwe/mkwe siap kne panggil
loser...teruk kan? haha

Tapi bile aku masuk ipt aku ingat mende ni da xde la coz aku fikir sume
orang da dewasa dan fikir sal hubungan yang lebih serius untuk masa
depan dan bersedia untuk pikul tanggungjawab.

Yang mengecewakan aku bile tengok orang yang bercinta dan xde arah tuju
atau lebih tepat lagi nak "beronok-ronok-ronok" je...isy3~~

Yang jenis camtu yang buat aku baran je rasa,kalau couple dan ada perancangan
untuk bernikah ok la jugak (tapi jgn la lame2 sgt b'couple 2..byk fitnah t) sebab
nampak la ada usaha untuk terima tanggungjawab.

Aisy..nampak cam emo lak aku ni tapi sebenarnya cam nak emo jugak ni..haha

Da macam mana aku x emo,bile kita nak cari keredhaan allah ada je mulut yang
dengan lantangnya bersuara keras dan mengkritik dengan yakinnya
seolah-olah ilmu yang mereka miliki persis seorang profesor atau ustaz.

Ni nak tunjukkan 2 situasi berbeza...

Kes satu
~~~ POLAN BIN SI POLAN
in a relationship with NURUL POLAN BINTI SI POLAN
comment~~~waa...sweet la korang,sme2 cute!! ak doakan korg bahagia
                     sbg psgn KEKASIH..

Kes dua
~~~POLAN BIN SI POLAN
married with NURUL POLAN BINTI SI POLAN
comment~~~eh..korg blaja lagi kan?mude lg..ap la awal2..'enjoy la dulu.                    
                     cm x bez je jd psgn SUAMI ISTERI skrg..

Hmm..dua situasi berbeza,sama2 melafazkan cinta antara satu
sama lain tapi dunia hari ini lebih memandang tinggi cara yang
diaplikasikan oleh yahudi berbanding yang dianjurkan oleh junjungan
besar nabi muhammad s.a.w.

"Janganlah kamu menghampiri zina kerana ianya keji dan jalan yang jahat"

Bukankah membiarkan dirimu bergaul rapat dengan seseorang yang boleh
kamu nikahi itu dikira sebagai menghampiri zina?

ZINA itu sudah pasti HARAM tapi dalam allah tetap melarang hambanya
menghampiri zina.

Macam mana nak taw kita ni menghampiri zina ke x? tepuk dada tanya iman.

Seperti kata mursyidul am pas ustaz nik aziz bahawa mata sangat
berhubung kait dengan kemaluan kerana bilamana mata memandang
sesuatu yang 'indah' maka akan berlaku perubahan pada bahagian
tersebut...believe me?? u feel it...hehe

Ini la realiti hari ini,bila sahabat 'in a relationship' ucapan tahniah akan
diberikan tapi bile sahabat 'menjalin ikatan' macam2 kritikan yang
mereka berikan sehinggakan kadang2 melemahkan semangat
sahabat yang ingin mendirikan masjid..tidakkah itu kejam?

Semoga islam menjadi cara hidup kita kerana sebagai seorang muslim
islam is the way of life...bukan yahudi mahupun nasrani

Bertambahnya bilangan kes zina dan buang bayi pada zaman ini kerana
peratus kahwin lambat semakin meningkat.

Jika dibandingkan dengan dulu masa zaman mak dan nenek kita kes
buang bayi ni x de la sangat kan? sebab diorang kawin awal...

Orang selalu cakap zaman dulu dan sekarang lain,sekarang ni kne
kumpul harta dulu baru kawin tapi sedarkah kita tuntutan nafsu
dan keinginan untuk perkara "ITU"  x pernah berubah biar
di zaman mana pun kita..(spe setuju angkat tangan sekarang)

Rasa setakat ni je kot nak bebel...bagi yang terkesan ampun maaf
dipinta..bukan emo tapi sekadar berkongsi ilmu...-)

Thursday, 23 June 2011

pERaNcAnGAnMu~~~~

              
Alhamdulillah....Alhamdulillah....Alhamdulillah...........

Tiada lafaz yang lebih sesuai untuk aku meluahkan rasa kesyukuran kepadaNya...


Seringkali  allah datangkan hujan lebat beserta ribut petir,
Manusia menangis,merintih..gentar dengan ujian alam,
Lalu apabila hujan dan ribut petir telah reda manusia tertanya-tanya sendiri,
Tanpa mereka sedari Allah ingin mengurniakan sesuatu,
Atas ujian alam yang telah mereka hadapi dengan hati yang redha,
Allah hadiahkan mereka dengan PELANGI indah yang mendamaikan jiwa,
Kanak-kanak keriangan melihat warna-warninya,
Ibu dan ayah tersenyum melihat anak-anaknya kembali ceria......

               
Begitulah perancanganMu,sungguh tiada tandingan dan sangat indah bilamana
dihayati,

 manusia mampu merancang tapi perancanganMu adalah sebaik2 perancangan.

 Hati ini pernah Kau pisahkan,aku merintih dan bersedih atas perpisahan yang
 terjadi,

adilkah Allah kepadaku??lalu kau pertemukan kembali hati ini namun bukan dalam 

keadaan yang seringkali ku dambakan. Rintihan hatiku semakin ketara,

aku semakin putus asa.

"kita hanya mampu merancang tapi perancangan Allah adalah sebaik-baik 
perancangan"

Alhamdulillah....setelah ditemukan kembali ternyata perancanganMu begitu
indah.

Telah Kau uji diriku dengan 'hujan dan ribut petir' kini Kau kurniakanku dengan
  
'pelangi'  yang memancar dan memenuhi segenap ruang hatiku.

Telah Kau permudahkan segala urusan kami dalam mencari keredhaanMu,

semoga Kau terus membantuku sehingga tiba saat-saat yang dinantikan.

Ya Allah...terasa begitu mudah dan lancar urusan ini,aku bersyukur kepadaMu

kerana aku yakin Kau yang membuka hati mereka untuk menerima semua ini.

Kau lapangkan dada mereka untuk menerima berita ini sebagai berita baik,

Kau fahamkan mereka bahawa kami lakukan ini untuk mencari keredhaanMu.

Abah.....mak......anak lelaki bongsumu ini telah mencecah usia 21 tahun,

sekarang tibalah masa untuk acik berada di fasa yang memerlukan acik

memikul tanggungjawab yang sangat besar,

bukan acik terburu-buru tapi acik yakin sudah tiba masanya. 

Mungkin ramai yang terkejut tapi selagi ia untuk mencari keredhaanNya

insyaallah hati acik mantap untuk teruskan.

Buat insan yang sudi menerimaku dalam hidupmu,
  
syukran jazilan diucapkan.

Kau amanahku dunia akhirat dan tidak sekalipun akan ku persiakan.

Segala ilmu yang ada padaku akanku gunakan dalam membimbingmu

dan aku bertekad membawamu ke jannah bersamaku kelak.

Sungguhpun bercinta dalam keadaan HALAL di dunia itu indah tapi

aku yakin bercinta di syurga lebih indah.

Dengarlah rintihan hatiku~~~~

"Wahai sayap kiri perjuanganku,ketahuilah aku tidak punya harta,
jauh sekali kedudukan yang menjadi sanjungan ramai,
tidak ramai yang mengenaliku sebagai seorang yang dihormati
kerana aku hanya insan biasa dengan peribadi biasa.
Jika kau khabarkan kepada temanmu bahawa aku pilihan hatimu
tidak mustahil akan kau dengari "kama??!!spe 2??",, "weh..budak
 mne 2??",,,"dari mne ko kenal ea??aku x taw pn dye 2 spe",,,
"hah..dak engin??np x cari ustaz2 uia ni je,kan lebih terjamin kesolehan
dan agamanya" dan saat itu mungkin hatimu akan
terfikir apa jawapan yang sesuai atau mungkin soalan2 itu
mampu membuatmu bersedih"

"Wahai sayap kiri perjuanganku,katakanlah kepada mereka
 bahawa aku bukanlah bakal ustaz,
 aku tidak punya banyak ilmu agama seperti mana
 ustaz2 di uia TAPI perlukah menggenggam segulung ijazah untuk
 bergelar ustaz atau da'ie...kita singkap sirah sahabat-sahabat yang mne
 mereka mencari ilmu tanpa pengiktirafan.
DA'IE,tugas membawa agama allah yang diwarisi
dari para nabi dan rasul.
Janganlah kau khuatir kerana aku akan sentiasa mencari ilmu dunia dan
akhirat dalam mengemudi bahtera keluarga ini,
untuk kita dan malaikat kecil berlabuh di pintu
syurga yang abadi.
KAMARULZAMAN...
biarlah nama ini tidak dikenali atau mendapatkan
pengiktirafan manusia kerana aku hanya dambakan pengiktirafan dari ILLAHI..."

"Wahai sayap kiri perjuanganku,redhalah kamu dengan pemberianku,
 yakinlah bahawa setiap pemberianku kepadamu
 adalah yang terbaik mampu aku berikan.
Tiada niat dihatiku untuk menzalimi hidupmu kerana kau
AMANAHku dunia akhirat.
Setelah kau sah kepadaku yakinlah bahawa aku
akan menjagamu sepenuh hatiku,
akanku bimbingmu berteraskan al-quran dan sunnah rasul"


Ya ALLAH....redhakanlah usaha kami ini...hanya kepadaMu aku bermohon...AMIN~~~~

Saturday, 18 June 2011

KeREdHaAnMU~~~

Ya Rabb...

Tiada lain yang ku dambakan dalam hidupku melainkan keredhaanMu. Aku sedar bahawa bukan mudah untuk mendapat redhaMu,bukan senang untuk memilikinya. Pernah satu ketika Kau biarkan aku jauh dari redhaMu. Aku hanyut dalam arus dunia yang mencabar,aku lupa pada ajaran Rasululullah SAW dan yang paling menyedihkan aku lupa bahawa Kau sentiasa memerhatikanku.

Ya Rabb...

Tapi Kau  Maha Pengampun dan Maha Penyayang,setelah Kau biarkan aku hanyut dalam arus duniawi,Kau kembalikan aku kembali untuk membantu agamaMu. AturanMu terlalu sempurna,Kau berikan aku merasai keseronokan duniawi yang tidak kekal lalu Kau berikanku merasai kemanisan iman yang kekal ke syurga kelak. Perbandingan yang amat dahsyat perbezaannya sesungguhnya benar ya allah,keseronokan dunia hanya hiasan semata-mata dan tidak kekal.

Ya Rabb...

Kini aku berjuang diatas namaMU,biarpun dengan caraku sendiri tapi hanya Kau yang Maha Mengetahui apa yang tersirat dalam hatiku saat aku melakukan sesuatu. Kau tidak kurniakan aku kelebihan untuk tampil secara 'islamic' di hadapan khalayak ramai tapi aku tetap yakin dengan perancanganMu yang merencanakan aku dengan personaliti ini. Sesungguhnya perjalanan ini amat sukar dan menguji diriku yang lemah dan sering terjatuh.

Ya Rabb...

Hari ini aku diuji dengan sesuatu yang menggetarkan jiwaku. Adakah aku sudah bersedia?? Berkali-kali soalan tersebut aku ajukan kepada diriku sendiri namun tiada jawapan. Sesuatu berbisik difikiranku 'jika kau merasakan kau tidak mampu melakukan dengan alasan ilmu yang masih belum cukup maka ketahuilah bahawa ilmu tidak pernah cukup,lakukannya mengikut kemampuanmu' kata-kata yang memberiku semangat untuk meneruskannya. Lalu berbekalkan apa yang ada dalam diriku,aku melakukannya.

Ya Rabb...

Berakhirnya hari ini,bermakna aku telah memulakan hidup baru dengan kehadiran pihak yang baru dalam rencana kehidupanku. Kesanggupanku untuk meneruskannya bermakna kesanggupanku untuk menerima amanah yang tak ternilai harganya. Kesanggupan yang lahir dari hati selepas istikharah yang menyatakan bahawa ini jalanku dan ini pilhanku. Bukan kesempurnaan yang kucari tapi hanya keredhaanMu ya allah, bukan kecantikan yang kudambakan tapi ketakwaan yang memikat hatiku dan bukan kekayaan yang kuimpikan tapi cukuplah yang mampu membuatkan aku merasakan memiliki seluruh dunia dan seisinya.

Ya Rabb...

Walaupun tubuh terasa begitu lesu namun mataku masih tidak mampu tertutup rapat. Kesyukuran nyata menghalangku dari merehatkan badan tatkala mengenangkan perancanganMu yang terlalu indah dan tidak mampu kubayangkan walaupun seribu tahun khayalanku. Diriku Kau pisahkan sementara untuk Kau pertemukan kembali dalam keadaan yang jauh lebih mulia dan diberkatiMu. Sungguh indah perancanganMu dan sungguh Kau tuhan yang memahami setiap yang bermain dalam hati dan fikiranku.

Ya Rabb...

Tetapkanlah hatiku dalam keredhaanMu agar bertambah cintaku dalam mencintai hambaMu hanya keranaMU~~~


video

Wednesday, 8 June 2011

iNi JaLAn KaMi~~~~~

                                                "YOU CHOOSE TO BE EDUCATED"


                       Alhamdulillah....minggu ni Allah kurangkan kesibukan aku dan aku dapat fokus pada program, study dan join program yang aku minat. Owh..x lupe jugak pagi tadi aku kuar g main bowling dgn sahabt baik dunia akhirat aku syahril(rapat dr 1st sem pj lg) dan ditemani oleh jeni(stat rpt kat gombak ni) Nak cakap rezeki 2 blh r kot sebab ari ni dpt buat Turkey(3 strike b'turut2) n pecah rekod peribadi dr 160 jadi 163,even 3 pin je tp sangat bermakna....tapi aku menang org lain lak dpt hadiah ea,terbalik lak...xpe la blnje buke pose...hehe.

                                          rekod baru aku...hehe
                                                          
                                                         
                                                       syuk....mase ni la ko nak pecah rekod gk,kaco mood ak r...haha

                     Ok2...patah balik sal ayat kat atas,act ayat 2 lecturer dynamics aku yang cakap. Kata2 dia memang menusuk kalbu dan buat aku semangat nak blaja lebih2 lagi dynamics tapi..........(da2..x nk ingat sal result dynamics t aku sedih). Apa yang aku nak cakap dalam post kali ni adalah mengenai jalan hidup yang telah kita pilih,cam aku tentu la aku nak fokus pada hidup sebagai seorang pelajar,x kan sebagai seorang ayah lak kan??-p


                   Assigment....kuiz....presentation....discussion...kelas....dan yang paling menakutkan adalah exam, sume 2 akan jadi lumrah apabila kita bergelar pelajar ipt. Dulu mase sekolah cikgu selalu cakap "awak sume mase sekolah ni belajar rajin2 t da masuk u senang,x susah blaja cam sekarang" cikgu2....betapa kau insan yang sungguh mulia,memberikan kata2 perangsang sedangkan kau sedar hidup di IPT t'sgt susah. Cikgu memang layak menjadi cikgu kerana seorang cikgu perlu pandai bermain kata supaya kami sentiasa termotivasi....hehe


      

                    TAPI!!!!!! (nak jadi tegas da ni) sedarkah kita masih banyak lagi insan2 yg mahukan dirinya memasuki ipt??sedarkah kita bahawa kita insan yang terpilih??dan sedarkah kita ilmu itu harus dicari dan kita sedang berusaha?? Haaa...x taw kan??(pdhal taw je....-p) Allah telah tulis di luh mahfuz sejak dari kita lahir lagi bahawa kita adalah insan yang akan menunut ilmu,ilmu yang dituntut adalah utk kebaikan ummah, membantu saudara2 yang tidak berpeluang  berada ditempat kita.


                  Oleh itu,wahai sahabat,andai dirimu merasai derita ingatlah sahabat2 diluar sana mendambakan siraman ilmu yang bermanfaat darimu,andai dirimu merasai kepahitan dlm menuntut ilmu,ingatlah....umat islam   memerlukanmu  wahai sahabat...andai dirimu tertekan,ingatlah....sahabatmu disana menunggumu dengan penuh harapan ,menantimu dengan hati yang terbuka untuk menghayati kemanisan ilmu kau curahkan yang kau tuntut sepanjang pemergianmu jauh dari mereka dan sedarlah,kamu INSAN TERPILIH  yang allah tetapkan untuk membimbing umat dengan ilmu yang ada padamu...



                Temanku..............disaat dirimu menikmati ilmu2 dari setiap kuliah yang kau hadiri,"connect"kan setiap ilmu tersebut dengan kebesaranNya dalam mencipta dan mentadbir alam yang luas terbentang ini. Percayalah jika berterusan kau mengaplikasikannya,selepas pengajianmu kau tidak akan keluar dr ipt sebagai seorang pelajar yang mempunyai ijazah tapi kau akan muncul sebagai seorang wira dan wirawati yang siap sedia berjuang di jalan allah dengan kalimah AKU NAIK SAKSI BAHAWA TIADA TUHAN YANG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH DAN AKU NAIK SAKSI BAHAWA NABI MUHAMMAD ITU UTUSAN ALLAH.


                  
                        Islam itu agama allah,agama yang indah..bilamana kamu terpilih untuk menjadi pembawa agamaNya maka bersyukurlah kamu kerana tidak semua manusia didunia dikurniakan kenikmatan tersebut. Bersabarlah dan La Tahzan dengan ujian yang mendatang sepanjang pengajianmu.......Yakinlah!!!!!!!!!!!! ALLAH BERSAMA KITA.....................